Kerstblog voor het personeelsblad van Naviva Kraamzorg kerst 2018

De kraamverzorgsters uit het Oosten, 

 “Nou, dat doe ‘k nie hor.” Sommige van mijn collega ’s uit het Oosten van het land kunnen heel goed “nee” zeggen. Dat ondervond ik donderdagavond 29 november j.l. toen ik een workshop mocht organiseren voor mijn collega’s. De bekende MoederZorg sokken lagen klaar. “Je mag je schoenen uit en sokken aan doen als je dat lekker vindt” riep ik bij de deur. En dat wilde duidelijk niet iedereen, wat natuurlijk prima is. Geurige kaarsen dit keer in de ruimte waar anders de herders van Naviva Kraamzorg  vergaderen over hun schapen in het veld. Zij doen dat echter in het, absoluut ook warme, licht van de tl buizen. Ik vind het belangrijk een veilige ruimte te creëren voor kwetsbare verhalen. En dat doe ik door sfeer, geur en kaarslicht. Ik, zelf ook een Naviva schaap, begon de bijeenkomst met het uitleggen waarom ik MoederZorg heb opgericht; Ik denk dat het belangrijk is dat vrouwen (in dit geval Ooien) elkaar opzoeken en bijstaan. Dat je samen goed voor jezelf mag zorgen. En dat wij elkaar in het leven mogen vasthouden. Ik vroeg de kraamverzorgsters uit het Oosten dat letterlijk te doen door elkaar te begroetten met een knuffel. Na enig aarzelen kwamen toch de warme knuffels. Het is bewezen dat je gezonder wordt door te knuffelen. Een wetenschappelijk advies zegt: “Maak tijd om te knuffelen.” De kans is groot dat er een glimlach op je gezicht verschijnt wanneer je geknuffeld wordt. En meer dan dat gebeurde tijdens de begroeting bij de workshop. Naast het (glim)lachen, werden er zelfs ook mooie en vriendelijke dingen tegen elkaar gezegd. “Goed je te zien”, “fijn dat jij er bent”, “wat heerlijk even knuffelen” etc. Wat zeggen wij tegen alle Jozefs en Maria’s die net een kindje gekregen hebben, over huid op huid contact? “Wanneer een baby huilt, kan het een vieze luier hebben, er kan een boertje dwarszitten, misschien heeft hij een krampje in zijn buik en als dat het allemaal niet is dan heeft het misschien huidhonger.” Een prachtig woord. “Pak je kindje dan vast” zeggen we dan en we leggen uitgebreid uit waarom het kindje bij je wil zijn. In ons handboek van Naviva staat o.a: “Door je kindje huid op huid bij je te nemen ontstaat er contact en warmte”, “leg de baby bloot tegen de (blote) huid van de moeder en omarm de baby stevig.” “Het stresshormoon(cortisol) daalt door huid op huid contact.” “Het kind wordt rustig door de liefdevolle aanraking, er komt dan een gelukshormoon (oxytocine) vrij, ook wel het knuffel hormoon genoemd.” “Het is een geruststelling voor het kind te weten dat hij niet alleen is, het is een bevestiging van zijn bestaan en eigenwaarde.”Bij deze laatste zin krijg ik tranen in mijn ogen. (En meerdere van ons weet ik na deze workshop). Dit is de betekenis van een knuffel: “Ik zie jou!” “Jij doet ertoe!” Een boodschap die ooit geboren is in een koude, donkere kerstnacht.

Ik wens ons allemaal een oxytocinevolle decembermaand en een laag cortisolgehalte voor 2019!