Vrouwen van de weg.

Niet omdat we allemaal christelijk zijn maar wel omdat we alle 5 geïnteresseerd zijn in de Bijbel en Jezus. “Vrouwen van de weg” noemen we ons groepje.  Op dinsdagavond komen we bij elkaar en bespreken we een hoofdstuk uit het boekje “mensen van de weg” van Lazarus (www.lazarus.nl). 10 hoofstukken met levensvragen die tegen het licht van Jezus leven worden gehouden. Gewoon om te zien hoe hij omging met ‘het leven’. Ik lieg trouwens als ik zeg dat we een hoofdstuk bespreken per avond want hé, 5 dames bij elkaar…We zijn in oktober begonnen en zijn nu bij hoofdstuk 5. (Smiley) Ik denk dat 75% van wat wij bespreken niets met Jezus te maken heeft maar dat komt mede omdat hij een man is;) Gisteravond ging het over: Met wie ga je om? Het boekje citeert kort twee verhalen die Jezus heeft verteld; één over een vrouw die verstoten was door haar omgeving omdat ze ‘aanrommelde’ met mannen. Jezus sprak wèl met haar.

En één , wat bekender verhaal, over de barmhartige Samaritaan. Hij hielp een gewonde man waar net twee “gelovige” mannen met een boog omheen waren gelopen. Dit laatste verhaal kan voor ons vrouwen als een druk voelen. “Oké, ik moet dus iedereen helpen”, “ik moet klaarstaan voor iedereen”, “ik moet vrijwilligers werk doen”, “ik moet….” Want? 

De druk wordt er juist afgehaald in dit verhaal! Wat deed die helper? Hij behandelde de wonden van de man, bracht hem naar een onderkomen en betaalde om voor hem te laten zorgen. Daarna ging de helper weer door met zijn leven. Prachtig! Wij hebben allemaal onze taken in het leven. Dat wil niet zeggen dat je met oogkleppen op je doel achterna moet rennen. Maar doe waar je goed in bent en help waar je kunt, doe wat in je vermogen ligt, meer wordt er niet van je gevraagd. Kortom; zorg goed voor jezelf! Wat kun je bieden aan iemand die jou hulp nodig heeft? Misschien op dit moment niet meer dan een appje. Helemaal prima. Misschien heb je juist veel ruimte in je leven en kun je veel tijd en energie geven aan anderen. Wat een andere invalshoek, wat een ontspanning!

Ik stond vanmorgen onder de douche en dacht aan gisteravond. Er werd gezegd dat douchen slecht voor je is. Waarom hadden we het daar in vredesnaam ook alweer over?

Je snapt dat de 10 weken wel zullen uitlopen op een jaar. Maar wat geeft het? We zorgen samen voor onszelf!

Saskia MoederZorg