Partusstess

Op 7 oktober 1919 werd er in Nederland een luchtvaartmaatschappij

geboren met de voorletters K.L.M. Van die 100 jaar ben ik bijna een tiende deel onderdeel geweest van de KLM familie. Wel vaker heb ik overeenkomsten opgemerkt tussen mijn huidige baan als

kraamverzorgende en mijn vroegere baan als stewardess. In eerste instantie ben je er voor de veiligheid van de ander, in beide functies heb je altijd je geruststellende, niets aan de hand glimlach op je gezicht en ben je in het bezit van een natuurlijk drang om een ander zo goed mogelijk te verzorgen. Onlangs was er een wel heel duidelijk raakpunt. Na aanleiding van een boos facebook bericht over borstvoeding aan boord van een KLM vlucht twitterde de KLM het volgende bericht:

"Het geven van borstvoeding aan boord is toegestaan. Om ervoor te zorgen dat al onze passagiers van alle achtergronden zich comfortabel voelen aan boord kunnen we een moeder vragen om zichzelf te bedekken tijdens het geven van borstvoeding, mochten andere passagiers zich hierdoor beledigd voelen".

Deze tweet zorgde voor veel kritiek op de KLM. Het zou vrouwonvriendelijk zijn, ouderwets en er werd zelfs opgeroepen om de KLM te boycotten. 

Ik denk regelmatig en met weemoed terug aan mijn tijd bij de KLM. Wat heb ik daar een mooie tijd gehad. Net als een geboorte is vliegen iets magisch. “Hoe kan het?” dacht ik vaak als ik op een van de vliegvelden waar ik even pauze had, het ene na het andere vliegtuig zag opstijgen. Al die mensen in dat toestel en dan dieren, bagage en ladingen vracht er nog bij. Met z’n allen met 1000 km per uur op 10 km hoogte door de lucht om een paar uur later in een totaal andere omgeving te landen. Dag in dag uit, over de hele wereld. Bizar. In hetzelfde tijdsbestek van een vlucht baart een vrouw een kind. De ene in een uur, enkeltje Londen zal ik maar zeggen, terwijl de ander, waaronder ikzelf, in die tijd in Nieuw Zeeland had kunnen zitten. Voor sommige mensen is het vliegen zelf juist weer een hele bevalling omdat zij vliegen spannend vinden. Zwangere vrouwen mogen vanaf 36 weken niet meer vliegen. Desondanks wordt er regelmatig een baby tijdens een vlucht geboren. In 2006 werd er op een KLM vlucht een jongentje geboren. Hij kreeg ook de voorletters K.L.M. en mag zijn leven lang gratis met de KLM vliegen. Als je aan boord geboren wordt mag je de nationaliteit van het land van de luchtvaartmaatschappij aannemen maar in de praktijk blijkt dat de kinderen de nationaliteit van de moeder krijgen. Ik heb het blauwe uniform verruilt voor een witte en dat bevaltme erg goed. “Wil je niet weer werken als stewardess?” wordt mij nog regelmatig gevraagd. Dat zou ik best willen, als een partusstess, een stewardess die helpt bij een bevalling. Dus met de garantie dat er minstens vijftien keer per jaar een vrouw op mijn vlucht bevalt.

Met deze blog voor ‘Samen Kramen’, het personeelsblad van Naviva Kraamzorg wil ik de KLM van harte feliciteren met het 100 jarig bestaan!